Step Inside a Modernist Stockholm Home That’s Filled With Light

Entering the two-story apartment on Gumshornsgatan, a street that passes through Stockholm’s Harpan neighborhood (part of affluent Östermalm), can feel like stepping back in time. The residence dates back to the 1930s, and was in its almost original state when designers Ruxandra and Christian Halleroed were asked to renovate it. 

“Despite the partitions, separations, and some less-than-ideal additions, we found the space beautiful with its high ceiling and glass roof,” the designers explain. “We wanted to give it back its original atmosphere.” In the double-height main room, the couple began by removing some elements like the staircase, which they moved to the entry hall. They also created a small rounded balcony that blends seamlessly in with the rest of the interiors. Ruxandra and Christian Halleroed worked within a modernist aesthetic in order to stay true to the apartment’s 1930s origins, but they reinterpreted the period and mixed their choices with more contemporary inspirations.

The designers added round shapes to the vestibule and, when it came to the balcony, they played up its angles to make it something more harmonious and closer to the original aesthetic. “This works wonderfully with this apartment, where the rear part of it has many unexpected angles and edges due to the structure of the building which is itself constrained by the surrounding buildings.” 

Their approach led to the rounded shape of the vestibule, intended to accommodate the spiral staircase, and also the addition of elements that reflect the 1930s, such as the black baseboards and different shades of beige and off-white for the first floor, and more pinkish tones for the upper landing. 

“We took our inspiration from the Villa Cavrois [the modernist mansion in Croix, France, by architect Robert Mallet-Stevens], where a wide variety of beiges are used. We wanted to create a 1930s atmosphere without being limited to that aesthetic by adding other more modern and contemporary notes.” The light penetrating through the large double-height bay window plays a fundamental role in highlighting the shades of beige while also bringing materials and colors to life. The original wooden floor has been preserved and varnished. In other areas, the floors are travertine, as in the hallway where the walls are covered with birch panels. The railing of the staircase has been topped with a polished stainless-steel banister. Upstairs, the wood meets a carpet in shades of beige, while the bathroom combines travertine and pink marble.

While the designers created many custom pieces for the apartment, like the bookcase in the living room’s sleeping area, the benches, and the walnut wood dining room table, they also incorporated furniture from the 1930s, from a variety of countries including Germany and even Spain. A large, custom-designed, red ring-shaped light fixture on the living room ceiling coexists with wall lamps by Charlotte Perriand and Josef Frank. The designer is also represented by a pedestal table and a seat, the chairs surrounding the dining room table, and a coffee table that is next to a more recent stool by Anton Alvarez. The owners already had a number of antique pieces that Ruxandra and Christian Halleroed were able to naturally integrate into their design. 

Next Post

5 Tips for an Outdoor Kitchen Design

Sun May 15 , 2022
Provided by Mom’s Design Build Put the grill front and center. I like to position the grill space so that it is included in the landscaping. A lot of times, the grill is on the deck, away from the rest of the group or the dining table. This way, when […]
5 Tips for an Outdoor Kitchen Design